Oświadczenie w sprawie napadu na miasteczko obywatelskie

jest Brak komentarzy

Dzisiejszej nocy „nieznany sprawca/ sprawcy” dokonali napadu na Miasteczko Obywatelskie pod Sejmem i pobili Macieja Bajkowskiego ze Stowarzyszenia Obywatele Solidarni w Akcji.

Zdj. Maciej Bajkowski/facebook

Maciek został nie tylko mocno pobity, ale także okradziony. Łupem bandyty padły pieniądze OSA oraz prywatne pieniądze Maćka. Napad, do którego doszło pod czujnym okiem policji od wielu miesięcy mającej „baczenie” na obywatelską pikietę na Wiejskiej budzi nasz głęboki niepokój. Nieznani sprawcy wielokrotnie już próbowali powstrzymać obywatelską aktywność Macieja, tym razem zaatakowali w miejscu dobrze, jak się wydaje, strzeżonym.

Macieja znamy wszystkie i wszyscy jako osobę niestrudzenie niosącą pomoc i wspierającego obywatelski sprzeciw wobec bezprawia. Na jego pomoc i wsparcie OSA mogłyśmy liczyć w czasie Czarnych Protestów, jest z nami na ulicach, gdzie upominamy się o prawo i sprawiedliwość dla każdej i każdego z nas, teraz Maciej wspiera Strajk Rodziców i Osób Niepełnosprawnych, który trwa w Sejmie.

Partia Inicjatywa Feministyczna wzywa Policję, która tyle wysiłku wkłada w zapewnienie bezpieczeństwa i porządku pod gmachem parlamentu do szybkich, skutecznych działań i ujęcia sprawcy / sprawców napadu.

Obarczanie Macieja winą za zbyt późne wezwanie pomocy uznajemy za nikczemną próbę wykręcania się od obowiązku i łamanie prawa. Bezpieczeństwo jest bowiem prawem wszystkich, nie tylko wybranych, a przerzucanie odpowiedzialności na ofiarę jest policzkiem dla nas wszystkich, obywatelek i obywateli.

Sprzeciwiamy się także bezczynności policji i prokuratury wobec gróźb pozbawienia życia, kierowanych ze strony środowisk neonazistowskich w stronę aktywistów ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego. Studenci, którzy zablokowali marsz neonazistów ulicami Warszawy muszą być bezpieczni. Przypominamy – za ich, za nasze bezpieczeństwo odpowiedzialni są rządzący, którzy przez swoją bierność doprowadzili do panoszenia się skrajnie nacjonalistycznych band.

Wzywamy wszystkie środowiska prodemokratyczne, partie polityczne i organizacje pozarządowe do potępienia barbarzyńskiego aktu przemocy wymierzonego w Maćka.

Przemoc, która uderzyła w Macieja i w OSA uderzyła w każda i każdego z nas. Musimy się jej wszyscy solidarnie przeciwstawić.

Naszą bronią solidarność.

Liderki Inicjatywy Feministycznej: Katarzyna Kądziela, Elżbieta Jachlewska, Iwona Piątek